Meegesleurd door lawine: Ik was overmoedig

By 13/02/2015 Safety

Hij is een ervaren skileraar in Zwitserland, maar toch liet Sander Kan zich meeslepen door de roes van het off-piste skiën en kwam hij in een lawine terecht. “Ik voelde me groter dan de berg.”

Het was april 2013. Het hoogseizoen was voorbij, de klanten gingen weer naar huis. En dus hadden Sander en zijn vrienden, ook professionals, eindelijk tijd om samen te skiën. Het was een prachtige dag, daar op de Mont Fort in de Zwitserse Alpen. Maar het lawinegevaar was 3 op een schaal van 5: aanzienlijk.

Sander: “Misschien waren we iets te uitbundig, te weinig op ons hoede. Ik wilde een nauwe passage tussen twee rotsen skiën. Ik had al het vermoeden dat de helling op scherp stond, maar op dat moment nam de euforie het over. Het was overmoed. Ik dacht dat ik groter was dan de berg.”

“Het hele sneeuwdek om me heen scheurde”

Hij skiede bovenlangs, keek in de diepte en voelde dat het misging. “Het hele sneeuwdek om me heen scheurde.” Hij werd zo’n 100 meter meegesleurd door de lawine. Hij kon niet bij de hendel van zijn airbag door de hoeveelheid sneeuw, maar het lukte hem om zich met zijn linkerhand af te zetten, zodat zijn hoofd boven de sneeuw bleef.

“Ik wist snel dat het niet fataal zou zijn. Ik werd niet met mijn hoofd begraven, en ik wist dat ik nu bij de pinken moest blijven.” Toen de passage weer breder werd en de sneeuw uitwaaierde, kon Sander er alsnog uit skiën. Ongedeerd.

Zijn vrienden waren zich ondertussen rot geschrokken. “Die hadden gelijk het idee: we moeten er met een schep naartoe om me te zoeken.” De lawine was een eyeopener, vertelt Sander. Een van zijn vrienden was jong en behoorlijk roekeloos, maar deze ervaring heeft hem terughoudender gemaakt.

Ook Sander zelf werd weer even op scherp gezet. “Ik baalde natuurlijk enorm. Het ergste is: ik wist dat het een verkeerde beslissing was. Toch deed ik het. We voelden ons onoverwinnelijk. Ik dacht ik ski hem er wel uit, maar ik bleef niet op mijn voeten. Daar wil ik mensen voor waarschuwen: laat je euforie het nooit overnemen van je verstand.”

ZIE OOK: Off-piste skiën? De risico’s zijn groot

De lawine zelf was niet zozeer dodelijk, denkt Sander, maar hij raasde in hoog tempo langs de rotsen. Een minder ervaren skiër had zich mogelijk behoorlijk kunnen verwonden aan die rotsen, met een schouder uit de kom, een verdraaide knie, of erger: een gebroken nek.

Een Franse collega van Sander kwam enkele dagen geleden om door een lawine. Sander weet niet hoeveel lawinekennis de skileraar had, maar, zegt hij: “Je kunt het niet altijd voorkomen. Wij denken dat we experts zijn, maar dat weet die lawine niet. Die houdt geen rekening met ons. Er kan altijd iets fout gaan.”

“Blijf op de piste: we moeten dit seizoen heel erg op onze tenen lopen als het om lawines gaat”

Wel kan het risico worden geminimaliseerd metde juiste kennis van lawines of een opleiding die theorie en praktijk combineert. Iedereen die off-piste skiet, raadt Sander aan zich daarin eerst te verdiepen. “Maar dat heb je niet in een dagje geleerd, en momenteel is de situatie hier zo heikel”, zegt hij, verwijzend naar het huidige lawinegevaar in de Alpen.

Daarom zegt hij tegen minder ervaren skiërs: “Blijf op de piste. Ga niet op zoek naar een mooie plek waar de sneeuw nog onberoerd is. Huur desnoods iemand in die wel kennis heeft, er zijn genoeg Nederlandstalige gidsen. We moeten dit seizoen heel erg op onze tenen lopen als het om lawines gaat. Het begin van het seizoen was slecht, en dat gaat dit jaar niet meer weg.”

MK Skiservice & Frosty

Rembrandtlaan 14A
3723 BJ Bilthoven
info@mkskiservice.nl
info@frostysnowboarding.nl

+31 30 228 26 94

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10.00 – 18.00
Woensdag: 10.00 – 18.00
Donderdag: 10.00 – 20.00
Vrijdag: 10.00 – 20.00
Zaterdag: 09.00 – 17.00
Zondag: 12.00 – 17.00

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbiedingen!

Je bent succesvol aangemeld!