Boot Dokter MK weet raad!

Pijn in je schenen, knobbels als de Matterhorn, kramp of drukpunten? Heel vervelend en voor veel mensen herkenbaar. Maar goed nieuws er is wat aan te doen! Laat je schoenen aanpassen in onze bootfitting-afdeling bij onze bootfit pro’s.

Daar kijken we eerst écht naar het probleem en daarna pas naar de oplossing. Wij hebben ervaren dat we op die manier de schoen en daarbij jouw ski- of snowboard plezier maximaal kunnen verbeteren.

Als je schoenen bij ons hebt aangeschaft heb je recht op één jaar aanpassingen, zijn ze al ouder of zijn ze niet bij ons gekocht. Geen probleem. We will try to fix it!

Hieronder zie je de oorzaken en oplossingen voor de meest voorkomende problemen in skischoenen.

Bekijk de mogelijkheden

Pijnlijke schenen

Pijnlijke schenen beginnen meestal pas na een tijdje skiën, daarom is dit probleem maar moeilijk van te voren te verhelpen.

Hieronder een aantal oorzaken:

 • Met te losse schoenen skiën, waardoor het onderbeen te vrij in de schoen kan bewegen. Hierdoor ontstaat wrijving en plaatselijk veel druk. Als je dan pech hebt met een dunne huid, of een huid die snel irriteert dan heb je een probleem.
 • Verkeerde plaatsing van de tong in de binnenschoen kan problemen geven. Sommige tongen met klittenband te verstellen/vervangen en dat kan schelen.
 • Tevens kan de stand van jouw been ten opzichte van je voet invloed hebben, waardoor het been in een gedwongen houding komt te staan. Denk aan bijv. aan O-benen. Dan gaan we echt werken aan alignment en kanting onder de schoen.

Wat kun je preventief doen?

Al voor de aanvang van je reis beginnen met het smeren van voltaren gel en je benen goed scheren. De ladyshave van je vrouw wel weer even schoon terugzetten ?  (€ 15,50 bol.com)

Wat kun je aanschaffen? Er zijn een aantal producten die de druk op je schenen kunnen wegnemen:

 • Siliconenpleisters van Epitact bijvoorbeeld, deze pleisters vormen een extra laagje van 4 mm die de druk verdeeld en dempt. Deze pleisters zijn te hergebruiken. 29,95 euro per paar.
 • Manoove een extra kous van neopreen met sexy vulstukken, dit helpt vaak bij schenen met een hele puntige vorm van het bot. www.manoove.com (Shintronics by manoove € 49,95)
 • Wrapliners van Intuition. Deze binnenschoenen vervangen de originele. Deze liner heeft geen tong, maar zit om je been gewikkeld. Bij het scheenbeen is de tong dubbel zo dik en gemaakt van een materiaal dat met hitte te vervormen is. Hierdoor past de binnenschoen zich goed naar de vorm van het scheenbeen. Deze oplossing is ook uitermate geschikt voor mensen, die bijvoorbeeld door een oude breuk last hebben van littekens en bulten op hun scheenbeen. Wrapliners worden ook gebruikt bij het freestyle skiën, want vooral bij harde landingen achteruit krijgen de schenen het flink te verduren. Wrapliners worden door full tilt en Dalbello, in sommige modellen standaard uitgerust. (Wrapliners zijn ook los verkrijgbaar € 159,00)
 • Schuimtongen of de C.A.S. tongen van Tecnica zijn dit jaar nieuw en ter vervanging van de originele tong. Hiervoor dient de originele binnenschoen wel uitgerust te zijn met een klittenband bevestiging. Ook deze twee producten zijn beter aanpasbaar, naar de vorm van je schenen. Bij de schuimschoen maken we een afgietsel van je been terwijl je in de schoen staat. De C.A.S. tong is schuurbaar waardoor je eventuele drukplekken weg kunt halen.
  (Schuimtong € 99,00, CAS Tong € 99,95)
 • Eliminator pads deze pads zijn van dempend materiaal, zijn goedkoop en heel effectief. Vooral als je hele dunne onderbenen hebt, kunnen deze pads helpen je been beter vast te zetten. Bij hele dunne benen komt het voor dat de buitenschoen nog wel strakker kan maar de flapjes van de binnenschoen al tegen elkaar aan zitten. Dan hoef je alleen maar deze flapjes iets smaller te maken als dat gaat. (Eliminator € 29,95) (Flapjes binnenschoen afschuren, schnallen verzetten € 15,00)

Help ik heb kramp!

Je kent het vast wel spierkramp in je voeten, je kunt nog maar aan één ding denken en dat is niet aan de strakke piste of de gezellige après ski van later. Alleen nog maar aan de kramp. Het is een veel voorkomende klacht bij skiërs. Deze kramp wordt veroorzaakt door een hoge vaak continue kracht op een spier in de voet, of door snelle afkoeling waardoor de spier samentrekt. Zijn je spieren in je voet kort, dan is de kans dat je kramp krijgt nog groter. Een goede ondersteuning van de voet, eventueel met verwarming zal in veel gevallen het probleem oplossen. Preventief rekken ook. Dehydratie kan ook een oorzaak zijn als gevolg van het drinken van alcohol, daar staat het verdovende effect dan weer tegenover. (Ook) veel water drinken dus.

Verschillende voetmaten

Heb jij twee verschillende maten voeten, waardoor 1 schoen altijd te groot of te klein zit? Kies dan de maat die voor de kleinste voet goed zit en pas de andere schoen aan, door deze uit te drukken/frezen. Een oplossing kan ook zijn dat de grotere voet meer ondersteuning nodig heeft, omdat deze door trauma of standsafwijkingen iets van vorm is veranderd. Dan zou een ondersteunend corrigerend zooltje al een oplossing kunnen bieden.

Tintelende voeten

Bij een tintelende voet, is er vaak sprake van een verminderde bloedsomloop of beknelde zenuw. Om dit op te lossen moeten we eerst weten waar de schoen knelt. Dit doen we door de blote voet in de buitenschaal te zetten en te kijken of de schoen ergens contact maakt. Druk op de wreef is moeilijker te zien, maar het spreekt voor zich dat mensen met een hoge wreef een grotere kans hebben op druk op de voet. Op een foto van de blote voet direct na het skiën, zie je meestal door een verkleuring ook waar de schoen gekneld heeft. Plaatselijk ruimte maken is dan vaak de oplossing. Werkt dat niet, dan is er waarschijnlijk een neurologisch trauma dwz dat er een zenuw beschadigd is. Goede voetondersteuning met extra support onder de voorvoet kan soms ook het gewenste resultaat geven. Nog wat medische termen voor de liefhebber die ook een oorzaak kunnen zijn. Onevenredige drukverdeling van de voetzool (holvoeten/korte kuitspieren), doorgezakte voorvoet in combinatie met Mortons neuralgie.

Branderige voorvoet/vermoeide voeten

Brandende spieren van een mooie afdaling zijn top, you have earned your turns. Maar branderige of vermoeide voeten, daar word je niet blij van. Een oorzaak is veelal te weinig hielfixatie in de schoenen. Oplossing is de binnenschoen vervangen door zipfit liners, je kunt de hoeveelheid materiaal variëren, of hielvlinder plaatsen. Ook kan te weinig ondersteuning van de voet de boosdoener zijn, een zooltje kan verlichting geven.

Druk op de binnenenkel

Dit probleem komt steeds vaker voor en wordt veroorzaakt door slecht en slap schoeisel, met weinig ondersteuning. De voet leunt naar binnen, omdat de bandjes in de voet zijn uitgerekt en de spieren te slap zijn om dit op te vangen. Hierdoor gaat de binnenste enkel meer uitsteken en wordt de druk groter. Een zool die de voet aan de binnenkant lift helpt meestal genoeg. Mocht extra ruimte nodig zijn, dan kunnen we de schoen op rekken en een klein beetje frezen. Bij de Tecnica Cas liners en Nordica kurk liners kun je de binnenschoen ook schuren, zonder dat daardoor de schoen beschadigd.

Een losse voet/hiel

Een voet die niet stevig vastzit in je skischoen, is als autorijden zonder gordel. Het zit wel lekker, maar is nergens goed voor. Soms is een schoen gewoon echt te groot en zit er niets anders op, dan een paar nieuwe schoenen uit te zoeken. Zijn de schoenen met het laagste volume nog niet strak genoeg, dan kan een schuim binnenschoen of een zipfit binnenschoen oplossing bieden. Deze binnenschoenen kun je vullen tot de voet helemaal vast zit. Het voordeel van zipfit is dat je deze kunt bijvullen, mochten ze door veel gebruik losser geworden zijn. Simpele oplossingen zijn het bootboard (plankje in de buitenschoen) bij de hak iets te verhogen of de binnenschoen rondom het hielbeen op te vullen met een zelfklevend vulmateriaal. Droog je echter je binnenschoen los van de buitenschoen, dan zal deze optie wel eerder slijten.

Blauwe teennagels

NEEEEEEEE, na een dag skiën beginnen je teennagels langzaam blauw te kleuren en dat doet zeer. Misschien heb je:

 • Jubeltenen
 • Te losse schoenen
 • Ski je te veel achterop
 • Heb je te stugge schoenen
 • Of te weinig ruimte voor een forse kuit/ geen hielfixatie

Drukplekken onder de voet

Heb je specifieke drukplekken onder je voet? Dit kan veroorzaakt worden door:

 • Mortons neuroma
 • Hielspoor of andere pijnlijke plekken onder de hak/hiel
 • We kunnen deze specifieke plekken drukvrij leggen, door middel van een op maatgemaakte skizooltjes. We will try to fix it!

Last van een knobbel op je voet

Van een heuvel in Winterberg tot de top van de Matterhorn, knobbels zijn er in alle vormen en maten en kunnen erg vervelend zijn. Maar Dokter MK weet raad! Deze drukplek komt vooral voor bij mensen met een hoge wreef. In schoenen met schuurbaar plankje (bootboard) kan tot wel 5 mm meer ruimte gemaakt worden.
Ook plaatselijk kun je meer ruimte maken, door de tong te bewerken of de buitenschoen op te rekken. Frezen kan een beetje maar is ook lastig, omdat op deze plek vaak de bevestiging van de schnall(gesp)zit. Nog wat medische termen en oplossingen van onze bootdokter.

 • Knobbel op wreef heet Tarsal boss, oplossing zou kunnen zijn aanpassingen van de tong van de binnenschoen.
 • Een grote teen die wat naar binnen staat heet Hallux valgus, waarbij op het grote teen gewricht een knobbel ontstaat.
 • Heb je uitstekende botjes, zoals je gewricht van de kleine teen (MTP 5) of een uitstekend botje aan de buitenkant van de voet (BM 5) Misschien zelfs uitstekende enkels? Of een botje aan de binnenkant van de voet dat noemen ze Os Naviculare.
 • Ready voor nog meer knobbels? De laatste beloofd… haglundse exostose (knobbel op hielbeen)
  Je ziet ons bootlab heeft up to date voetspecialisten en ze staan voor jou klaar!

Pijn in je portemonnee

Voorkom dit, door gelijk de goede schoen te kiezen en er jaren van te genieten. De pijn wordt zo uitgesmeerd over 8 tot 10 jaar (bij niet wedstrijd skiërs) Tevens geven wij ongekende, onbetaalbare service en garanderen we de pasvorm gedurende een winter.

Wat is bootfit service?

Skischoenen passen doe je samen! Wij geven advies en de klant voelt en beslist. Mocht je ons advies hebben gevolgd, dan geven we een jaar service op de pasvorm. Dat wil zeggen, wil je nog wat veranderen aan de skischoen dan mag je dat voor het einde van het seizoen gratis laten doen. Extra materiaal voor de veranderingen (indien nodig) worden vanzelfsprekend wel doorberekend (zie onze prijslijst)
Kom op het bootfit spreekuur en laat MK Skiservice je voeten vertroetelen!

Softboots

Wat je kunt lezen over bootfitting bij skischoenen geldt, in veel gevallen ook voor de softboots. Oftewel, de klachten die mensen hebben tijdens het snowboarden, komen vaak overeen met skiën. Denk jij ook wel eens, ah mijn zachte fluffy schoentjes zitten heerlijk! Ik snap niet wat al die skiërs zitten te piepen. Maar hier spreekt de bootdokter… met een slecht/te ruim/te klein passende boot heb je al snel dezelfde klachten!
Dus zit je net zo te piepen als die skiërs en heb je dus pijn.

Kom passen

Je betaald niet zoveel geld voor een vakantie om pijn te hebben. Het belangrijkste item van je uitrusting zijn de BOOTS, bezuinig hier niet op. Laat je in een goede winkel voorlichten en pas veel boots, daar zul je geen spijt van krijgen. Wij kijken als klanten binnenkomen naar wensen, voet verhouding of je al klachten hebt gehad en wat je eerdere boots waren.

Advies

Kom je in onze winkel, dan adviseren wij als eerste op leest verhouding; hoogte wreef, platvoeten, doorgezakte voeten, hiellbeen, kuiten etc. Alles om een zo goed mogelijke passing te hebben om je voet. Daarbij kijken we ook naar de onderkant van je voet, vaak zijn bijvoorbeeld doorgezakte voeten ontzettend gebaat bij een custom made zooltje. Dit omdat de steun en de doorbloeding dan vaak een heel stuk beter is en dit kan veel klachten voorkomen.

Je keuze

Het kan het zo zijn dat je weggaat met een ander merk of schoen, dat dat je in gedachte had. Wij geven gedegen advies, maar alle adviezen van de wereld kunnen nog geen 100 % garantie geven dat de boots ook echt lekker boarden. Als het lukt test de schoenen op een indoorbaan, dan kun je ze onder belasting testen. Heb je dan toch een pijntje, kom terug en dat gaan we dan verder bootfitten zodat het opgelost is. Deze service is altijd gratis, als je de boots bij ons hebt aangeschaft. Maar bootdokter MK is er ook voor jou als je de boots ergens anders hebt gekocht iedereen is welkom. Voor prijzen zie bootfit prijslijst .

Customized Zolen

Veel van onze klanten kiezen voor op maat gemaakte zolen. Deze zijn comfort verhogend, zorgen voor een betere doorbloeding, vergroten de controle over de ski en zijn een oplossing van veel voetproblemen in de skischoenen. Tevens hebben ze de mogelijkheid om correcties aan te brengen ten behoeve van standsafwijkingen. Wil je in onze bootlab zolen laten aanmeten en heb je in je dagelijkse schoenen ook zolen met ondersteuning neem deze dan mee, dan weten we wat je gewend bent en houden we hier rekening mee.

Onze werkwijze

Meten doe je op blote voeten. Wij hebben ervoor gekozen om geen 3D scanner te gebruiken, maar ‘oldschool’ te meten. Wij kijken ook naar de flexibiliteit en kracht. Dit vereist meer kunde, maar hierdoor kunnen we nog beter op zoek naar de juiste schoen voor jou.

Samen maken we een selectie uit onze grote collectie schoenen. We kijken welk type schoen, flex en pasvorm bij jou past. Daarbij is je informatie ook belangrijk. Heb je een mooie actie foto of video neem die mee. Je krijgt geen gratis skiles, maar we kunnen wel snel zien wat voor skiër je bent en welke schoen de beste match is.

Neem je skisokken mee die je gaat gebruiken tijdens je vakantie. Niet te dik en zonder kerstbomen en beren. Tijdens het passen is jouw feedback belangrijk, zo zoeken we samen de beste schoen uit. Daarna gaan we finetunen. Kanting instellen, binnenschoen verwarmen. De spoiler aanpassen en een goede voetondersteuning, zorgen voor een perfect eindresultaat. Neem ruim de tijd voor de aanschaf van een nieuwe schoen.

Super goede service van Edgar gehad. Ik heb nieuwe snowboardschoenen gekochten en door een beenlengte verschil moesten de schoenen aangepast worden. We hebben ruim 2 uur gezeten en verschillende modellen gepast. Edgar heeft met ons meegedacht en goed advies gegeven. Hij geeft je de volledige aandacht, een vertrouwd gevoel en was erg geduldig. Vervolgens heeft hij de schoenen aangepast op een manier wat hij nog niet eerder gedaan heeft. Vandaag de schoenen opgehaald en het zag er erg goed uit en er werd niks extra's in rekening gebracht. Erg tevreden!

Anne

Zeer goed geholpen. Ook direct zooltjes laten aanmeten voor in de skischoen. Klaar terwijl ik wachtte. Zo veel keuze aan skischoenen en een deskundige medewerker heeft mijn voeten (lengte en breedte) opgemeten en wist direct voor welke schoenen ik in aanmerking kwam. Ook verschillende soorten flex in mijn maat. Dochter heeft lekker gespeeld in 1 van de gondels. We kregen drinken aangeboden. Super service en we komen hier zeker terug!

Fiekje

Paar weken geleden voor het eerst skischoenen op maat laten maken, net terug van een paar dagen Ischgl en het klopt echt: pijnloos skiën bestaat. Beste investering voor de winterport!

Peter

Niet gevonden wat je zocht?

Aarzel niet en stel je vraag aan een van onze specialisten.

WhatsApp met een specialist