Tourskien

Het is stil, je loopt met een klein groepje mensen omhoog. Weg van de drukte, eigen sporen maken, eigen route bepalen. Een meerdaagse tourtocht is echt een avontuur en je voelt je één met de berg. Vaak slaap je in hutten en is het echt back to basic.

‘s Morgens voor dag en dauw ga je op pad richting de volgende hut. Je weet dat je gemiddeld 5 á 6 uur op je ski’s staat, je bent veel van deze tijd aan het lopen. Met eigen spierkracht naar de top en dat is net zo goed onderdeel van de beleving, als het afdalen in de off piste. Hiervoor gebruik je lekker lichte toerski’s met een beperkte breedte en lengte en lichte tourschoenen, een setje tourbindingen, stokken en vellen maken je uitrusting compleet. Natuurlijk heb je ook aan je veiligheidsmaterialen gedacht, want je bent buiten de piste. Een skipas hoef je niet te kopen. Dus kun je best wat meer uitgeven aan het juiste materiaal ;-). Wij weten veel van toerskiën; over het materiaal, maar ook waar je naar toe kunt gaan en met welke gidsen. Vraag ernaar in de shop. Je zult zien hoe enthousiast we zelf zijn, misschien mogen we wel mee!

Freeriden

Freeriden is het off-piste skiën in de buurt van een skigebied, zodat je vooral met liften omhoog kunt en veel kunt afdalen. Eigenlijk kun je moeilijk in woorden uitleggen wat Freeriden is, de vrijheid, het gevoel van in de poeder skiën. Ervaar het zelf eens!

Bij MK vind je de beste uitrusting voor jouw freeride avontuur. Een paar allmountain ski’s of de hele dikke poederlatten natuurlijk. En een tourbinding of een binding met een loopstand zijn aan te raden. Natuurlijk ook een pieper, sonde, schep en bij voorkeur een lawine airbag. De airbags zijn ook bij ons te huur. Want ondanks dat freeriden het gevoel van vrijheid geeft, heeft het de nodige risico’s. Laat je dan ook goed informeren, volg een snowsafety cursus, ga met een gids en dan na jouw first tracks en face shots s’ avonds sterke verhalen aan de bar.

Splitboarden

Splitboarden booming! Het Splitboarden is een variant op het toerskiën. Het is een snowboard die in de lengterichting in tweeën gedeeld kan worden, waardoor je eigenlijk twee ski’s krijgt die gebruikt kunnen worden om te hiken. Uitgerust met vellen kun je de pistes en de lift achter je laten en de backcountry betreden. Eenmaal boven voeg je het board weer samen met speciale clips en bindingen. De beloning is natuurlijk een onvergetelijke afdaling in de off piste.

Let wel het splitboarden is over het algemeen wat meer voor snowboarders die al meer ervaring hebben met off piste boarden en liefst ook wat lawine kennis hebben. We adviseren dit altijd met een gids te doen. Verder is splitboarden wat duurder, dit komt omdat je meer spullen nodig hebt. Variabele skistokken, skins (stijgvellen), crampons (stijgijzers), speciale bindingen en een splitboard. Denk minimaal aan een prijs van € 1.500, dan heb je wel een te gekke set. Je kunt ook een set bij ons huren, met daarbij alle service die je van ons gewend bent. De merken die we verhuren zijn K2, Jones en Salomon. Kom een keer langs voor meer informatie!

De gidsen van MK & Frosty

Touren, Freeride

Norbert Julen

locatie: Zermatt

Norbert woont in Zermatt. Hij is één van mijn favoriete gidsen als ik ga freeriden en heliskiën. Norbert zal de dag altijd zo inplannen dat je er het maximale uit haalt.
Hij blijft super relaxed, ook als je met een groep minder ervaren mensen aan komt en het misschien niet helemaal gaat zoals het moet. Wil je echt iets bijzonders dan ben je bij Norbert aan het goede adres. Samen met Jelle Staleman heeft hij tijdens het MK filmproject “Hoe wit voelt” de tocht naar de Breithorn begeleidt. Een bijzonder project over 3 broers met een visuele beperking. Benieuwd naar de documentaire klik dan op de video hieronder. Een groot gids met een hart van goud.
Freeride guide

Lucas Swieykowski

locatie: St Moritz en Bariloche

Onze ambassadeur Lucas Swieykowski. Ik heb Lucas leren kennen in Bariloche Argentinië zo’n 15 jaar geleden. Hij was toen al de local hero. Een vriend van hem zei dat ik maar eens een rondje met hem moest gaan freeriden. Na 20 meter wist ik het al… dit gaat pijn doen ☺. En dat was ook zo! In mijn skicarrière had ik al veel mensen zien skiën, maar het leek wel of hij boven de sneeuw zweefde.
Een half jaar later ging Lucas als skileraar werken in st Moritz en we spraken af om hem te helpen aan sponsoren voor zijn racecarrière. De dames van POC waren gelijk erg geïnteresseerd. Niet door mijn mooi ingestudeerde verhaal, maar wel in zijn looks. En zo kreeg Lucas zijn eerste sponsor. Snel daarop volgde Kjus. Toen ik eind van het seizoen aan het skiën was in Zermatt stond Lucas al levensgroot op de Billboards. Zo snel kan het gaan! Tijdens onze vriendschap hebben we samen de film Enabled gemaakt en heeft hij meegeholpen aan onze freeride skitest. Lucas heeft afgelopen jaar zijn internationale gidsendiploma gehaald en richt zich op zijn filmcarrière. Afgelopen november spelde we zijn nieuwe film Empire of Winds in de winkel. Zijn grote vriend en ski maat Thibaud Duchosal was op deze avond aanwezig.
Off piste, tourskien, ijsklimmen

Boris Textor

Locatie: Alpen

Boris is een van de meest relaxte en communicatieve gidsen die ik ken. Normaal krijg je na het afronden van je gidsenopleiding een dosis extra testosteron, maar bij Boris zijn ze die vergeten! Zijn levensstijl is Italiaans eten met Duitse Grundlichkeit. Afgelopen jaar heeft Boris de beroemde Lenzspitze Nordwand geskied, een hele grote wand voor deze kleine man. Naast gids is Boris ook ski- en snowboardleraar en heeft bijzondere bestemmingen als Iran en Kazachstan in zijn programma.
Off piste, tourskien

Edward Bekker

Locatie: Finhaut

Edward is de meest ervaren Nederlandse gids. Hij woont samen met zijn familie in een prachtig chalet in Finhaut - Espace Mont Blanc hartje hooggebergte alpen. Een ideale uitvalsbasis. Vanuit daar runnen ze ook hun eigen en hebben ze in hun kelder een grote voorraad materiaal om uit te lenen. Edward is een echte wereldreiziger en levensgenieter. En misschien wel het belangrijkste voor de aprestour een echte Limburgse bourgondiër?
Gediplomeerd berg- & skigids

Jelle Stalleman

locatie: wereldwijd

Ondanks zijn leeftijd heeft Jelle al een behoorlijke staat van dienst. Zo heeft hij op jonge leeftijd meegedaan aan de K2-expeditie (K2 die berg waar ze tegenwoordig gewoon vanaf skien☺) en alle toppen van 4000+ in de Alpen beklommen. Jelle is ook skileraar en die combinatie is extra bijzonder. Zeker als Nederlandse bergsporter kan het fijn zijn om wat tips te krijgen tijdens je tocht. Dat spaart energie en zorgt soms voor een veel mooiere ervaring. Qua conditie is Jelle echt een beest, hierdoor heeft hij altijd wat over om in lastige situaties bij te springen. Sinds een half jaar heeft hij de officiele MK haardracht, dus hebben de vlooien in de hut geen vat meer op hem. Fijne vent, no nonsense met een echt gidsen loopje. Meer informatie vind je op zijn website.
Snowboard guru

Guido Nijzink

Locatie: Oostenrijk

Guido komt al een aantal jaar bij ons in de winkel. Wat opvalt is zijn altijd vrolijke en relaxte houding. Toch is hij uiterst serieus in zijn benadering, anders word je ook geen Staatliche opgeleide leraar/trainer in Oostenrijk. Hij heeft diverse locaties in Oostenrijk waar je kan verblijven. Of je nu serieus wilt carven of op hoog niveau wilt split-boarden/freeriden, hij is van alle markten thuis. Guido zorgt altijd voor een top tijd en veel plezier.
Saas Guides

Reto Sporrer

Locatie: Saas Fee

Zonder Gids ben je nix! Dat geldt zeker voor Saas Fee... Dit machtige bergdorp omringt door 4000ers krijgt vaak als eerste een lading sneeuw. Maar weet je niet waar de gletsjerspleten lopen, dan wordt Freeriden opeens dansen in een mijnenveld. Dus wil je vroeg in het seizoen al hele dikke poeder rijden dan kan ik je de mannen van saasfeeguides.com aanbevelen
Reto is gewoon een topgast, met een bak ervaring waar je eng van wordt.
Off piste, tourskien, ijsklimmen

Martijn Schell

Locatie: Frankrijk

Zijn bijnaam is de Gouden Gids. Martijn is de specialist in de Franse bergen en heeft een team van kundige gidsen onder zich. Hij is vrolijk, bescheiden en heeft een brok aan ervaring. Wil je nog een keer naar La Grave, dit is overigens een must voor elke freerider, dan is hij je man!

Niet gevonden wat je zocht?

Aarzel niet en stel je vraag aan een van onze specialisten.

WhatsApp met een specialist